slaapklachten.nl

Nachtmerries


Nachtmerries

Nachtmerries zijn dromen die een vervelend, emotioneel gevoel teweeg brengen waar je wakker van wordt. In tegenstelling tot nachtangst ben je meteen helemaal wakker en kan je je nog veel van de droom herinneren. Strikt genomen is een nachtmerrie geen slaapstoornis, ze worden pas een stoornis als ze zo vaak voorkomen en met zo'n intensie dat de slaap verstoord raakt. Uiteindelijk kunnen ze er toe lijden dat iemand te bang is om te gaan slapen, waarvan slapeloosheid dus een gevolg is. 

Symptomen

Van nachtmerries wordt je meestal wakker en hebben vaak te maken met angst, iets engs, een gevoel van pijn, vallen, verdrinken of dood gaan. Ze zijn meestal later in de nacht en vinden plaats tijdens de REM-slaap of lichte slaap. In tegenstelling tot nachtangst brengen nachtmerries heel weinig lichamelijke symptomen met zich mee. Alleen je hartslag en ademhaling kunnen wat verhoogd zijn.

Andere gevoelens bij een nachtmerrie kunnen zijn:

  • Rusteloosheid
  • Angst
  • Frustratie
  • Schuldgevoel
  • Verdriet
Deze gevoelens voel je voornamelijk tijdens de nachtmerrie en als je wakker wordt herinner je je ze niet meer zo goed. Vaak zijn het dan alleen nog vage beelden.

Behandelen

De meeste dokters en hulpverleners weten niet wat ze met de klachten van nachtmerries aan moeten, maar meestal is er ook geen behandeling nodig. Als nachtmerries echt heel vaak voorkomen, kan een behandeling overwogen worden, bijvoorbeeld hypnotherapie.

Daarnaast zijn er een aantal (gebruikelijke) dingen die je zelf kunt doen om nachtmerries tegen te gaan:

  • Elke avond rond dezelfde tijd naar bed
  • Geen alcohol, drugs of zware maaltijden voor het slapengaan
  • Zorg voor een comfortabele slaapomgeving
  • Doe ontspanningsoefeningen
Momenteel worden verschillende medicijnen die nachtmerries moet verhelpen onderzocht, het is nog te vroeg om te zeggen of ze werken.

Oorzaken

Bij kinderen kunnen nachtmerries het gevolg zijn van iets naars of engs dat het kind heeft meegemaakt, bijvoorbeeld een traumatische ervaring. De gebeurtenis komt op een of andere manier, soms symbolisch, terug in de nachtmerrie. 

Naarmate het kind ouder wordt en overdag beter leert omgaan met zijn angsten en gevoelens, kunnen de nachtmerries minder vaak voorkomen en minder heftig worden en uiteindelijk geheel verdwijnen. 

Bij volwassenen kunnen nachtmerries te maken hebben met iets uit hun dagelijks leven. Bijvoorbeeld angst om je baan te verliezen, een scheiding of geldproblemen, maar de nachtmerries kunnen ook met iets anders dan het dagelijks leven te maken hebben. Gewelddadige gebeurtenissen (auto-ongeluk, in elkaar geslagen worden) of midden in een rampzalige gebeurtenis zitten (oorlog, natuurramp) kunnen ook nachtmerries opleven. Deze zijn vaak heel levendig en angstaanjagend doordat je de nare gebeurtenis telkens opnieuw beleeft.

Het gebruik van alcohol of drugs kan ook nachtmerries veroorzaken, dit geldt ook voor bepaalde geneesmiddelen en bepaald voedsel. Uit onderzoek is gebleken dan chocolade geweldadige nachtmerries kunnen veroorzaken bij mensen die er gevoelig voor zijn.

Het innemen van bepaalde medicijnen kan ook een oorzaak van nachtmerries zijn:

Staken van medicijngebruik kan nachtmerries opleveren bij:

Last van nachtmerries? Dit kan je helpen!

Levend begraven worden, je grote liefde verliezen of naakt een presentatie geven voor al je collega’s: in nachtmerries kunnen de meest verschrikkelijke -of ongemakkelijke- dingen gebeuren. Naar schatting heeft ongeveer een half miljoen Nederlanders last van nachtmerries. Goed nieuws: nachtmerries zijn goed te behandelen, en de Universiteit van Amsterdam zoekt mensen die gratis zo’n behandeling willen volgen.

Mensen met nachtmerries komen niet aan voldoende nachtrust toe en zijn overdag vaak moe. Door al de slechte slaap en de angst in de nacht wordt je prikkelbaar en krijg je vaak last van concentratieproblemen op werk of studie. Daarbij veroorzaken mensen met weinig/slechte slaap eerder ongelukken. Geschat wordt dat rond de 20% van de verkeersongevallen te wijten is aan vermoeidheid of slaperigheid.

Naast de slechte nachtrust en vermoeidheid overdag lijkt het dat ook andere klachten samen met nachtmerries voorkomen. Mensen met nachtmerries hebben vaker angstklachten. Daarbij hebben mensen met veel nachtmerries ook meer stress.

Nachtmerries lijken goed verholpen te worden middels therapieën die gebruik maken van inbeeldings-oefeningen. Het probleem is echter dat deze therapieën niet voor iedereen beschikbaar zijn. Om die reden willen wij onderzoeken hoe effectief online behandeling voor nachtmerries is.

Wil jij meedoen? Meld je hier (www.psypoli.nl/nachtmerries) dan vanaf 17 september  tot 22 oktober 2018 aan bij het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Dan kan je een gratis behandeling voor nachtmerries krijgen. Extra goed nieuws: de behandeling is ook nog eens online, dus je kan zelfs lekker in bed blijven liggen als je dat wilt.

Slaapklachten

Heb jij last van slaapklachten, maar weet je nog niet welke stoornis dit precies is? Zoek het hier op!

 
  • Tips voor een goede nachtrust

    Tips

    Slaap je gewoon slecht of vind je het moeilijk om in slaap te vallen? Lees dan onze tips voor een betere nachtrust.



  • Slaapstoornissen

    Als je nog niet weet óf je aan een slaapstoornis lijdt kun je het best de pagina slaapproblemen bezoeken.
  • Slaapproducten

    Producten

    Er zijn misschien wel duizenden producten die beweren je slaapproblemen op te lossen, wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.
  • ABC

    ABC

    Kijk ook eens bij ons ABC, hier vind je veel voorkomende begrippen die te maken hebben met slaapklachten. Ook vind je hier de medische benaming van de slaapstoornissen terug.
  • Slaapklachten

    Heb jij last van slaapklachten, maar weet je nog niet welke stoornis dit precies is? Zoek het hier op!