slaapklachten.nl

Rusteloze benen


Rusteloze benen

Rusteloze benenDe meeste mensen hebben soms dat hun benen opeens schokken of bewegen, meestal gebeurd dit net voordat je in slaap valt en gaat het gepaard met een gevoel van vallen. Maar als het heel vaak voorkomt kan je lijden aan het rusteloze benen syndroom, ook wel RBS genoemd. Naar schatting heeft vijf tot tien procent van alle mensen die ouder dan twintig jaar zijn last van rusteloze benen.

Symptomen

Mensen met RBS kunnen overdag erg moe zijn, dit omdat mensen met RBS een chronisch slaaptekort kunnen hebben. Ze hebben daarom last van alle symptomen van slaapgebrek. Denk daarbij aan prikkelbaar, stemmingswisselingen, geheugenverlies en concentratieproblemen.

Wat er precies gebeurt bij RBS is niet duidelijk, maar er gaat iets mis tussen de communicatie tussen de hersenen en benen in de diepe slaap. Je benen gaan vanzelf bewegen en schoppen, dit duurt ongeveer twintig tot dertig seconden. Vaak is het zo erg dat de slaper er wakker van wordt.

Mensen met RBS hebben een ongebruikelijk, kriebelig gevoel in hun benen, meestal in de kuiten. Om het gevoel weg te krijgen bewegen zij continu hun benen. Het bewegen helpt wel, maar dit is maar van korte duur. Verder is RBS niet pijnlijk maar wel erg vervelend en hinderlijk doordat je steeds die drang hebt om te bewegen. Als je dit niet doet worden de symptomen namelijk erger.

Behandelen

Als RBS een oorzaak is van een onderliggende medische aandoening, bijvoorbeeld diabetes, kan het helpen om deze aandoening te behandelen.
Als de oorzak een mineralen of vitamenentekort is kan de dokter iets voorschrijven tegen de klachten.

Het schijnt dat rustig sporten helpt bij RBS, bijvoorbeeld wandelen de klachten verminderen, maar pas wel op, want fanatiek sporten kan RBS bij sommige mensen juist erger maken. Je kan ook voor het slapen gaan in een warm bad gaan of je been laten masseren. Eigenlijk is het voor iedereen verschillend, daarom is het handig om eerst het een en ander uit te proberen zodat je kan kijken wat voor jou werkt. 

Hoewel er geen middel is goedgekeurd voor gebruik bij RBS, is er wel succes geweest bij een laag gebruik van Parkinsonsmedicijnen, bijvoorbeel pramipexol. Ook is er wisselend succes geboekt met medicijnen tegen epilepsie en ekele slaapmiddelen. Je dokter kan een medicatieplan voor je opstellen dat het meest is geschikt voor jou persoonlijk.

Oorzaken

Meestal is de oorzaak van RBS onbekend. Maar er zijn vele factoren waardoor mensen aan RBS kunnen lijden of die het kunnen verergeren.

 • Rusteloze benen kunnen voorkomen in de familie, voor ongeveer de helft van de gevallen is het namelijk erfelijk bepaald.
 • Een tekort aan Vitamine B12, Foliumzuur of Ijzer
 • Diabetes, de ziekte van Parkinson, nierfalen of perifere neuropathie
 • De stoornis komt vaker voor als mensen ouder worden en de de klachten worden dan vaak ook erger
 • Nervositeit, ADHD, artritis, een spierblessure, kramp of insomnie
 • Zwangerschap, na de bevalling kunnen de klachten dan wel vanzelf verdwijnen
 • Bepaalde geneesmiddelen kunnen symptomen uitlokken of verergeren. Dit zijn anti-depressiva, calciumblokkers en geneesmiddelen tegen misselijkheid of allergiën
 • Cafeïne houdende dranken kunnen de symptomen van RBS ook verergeren.
Rusteloze benen

Slaapklachten

Heb jij last van slaapklachten, maar weet je nog niet welke stoornis dit precies is? Zoek het hier op!

 
 • Tips voor een goede nachtrust

  Tips

  Slaap je gewoon slecht of vind je het moeilijk om in slaap te vallen? Lees dan onze tips voor een betere nachtrust. • Slaapstoornissen

  Als je nog niet weet óf je aan een slaapstoornis lijdt kun je het best de pagina slaapproblemen bezoeken.
 • Slaapproducten

  Producten

  Er zijn misschien wel duizenden producten die beweren je slaapproblemen op te lossen, wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.
 • ABC

  ABC

  Kijk ook eens bij ons ABC, hier vind je veel voorkomende begrippen die te maken hebben met slaapklachten. Ook vind je hier de medische benaming van de slaapstoornissen terug.
 • Slaapklachten

  Heb jij last van slaapklachten, maar weet je nog niet welke stoornis dit precies is? Zoek het hier op!