slaapklachten.nl

Overmatige slaperigheid


Overmatige slaperigheid

Overmatige slaperigheid wordt ook wel hypersomnie genoemd. Mensen die hieraan lijden slapen 's nachts en vaak overdag erg veel, maar kunnen alsnog erg moeilijk wakker blijven overdag. Als je last hebt van slaapaanvallen waar je je niet tegen kunt verzetten en dus plotseling in slaap valt heb je waarschijnlijk de stoornis narcolepsie. Hypersomnie begint meestal op een jonge leeftijd en nauwelijks bij mensen die ouder dan dertig jaar zijn. 

Symptomen

Sommige onderzoekers zeggen dat hypersomnie een soort slaapdronkenheid is, waarbij de patiënt nooit helemaal wakker wordt en een slechte motoriek heeft.

Mensen met hypersomnie zijn constant in een staat van verwarring en desoriëntatie. Ze kunnen ook geconfronteerd worden met een verminderde coördinatie, een verminderd concentratievermogen en een verminderde levenskwaliteit.

Hypersomniepatiënten zijn moeilijk wakker te krijgen als ze slapen. Ze kunnen automatismen hebben tijdens lange perioden van slaperigheid en ook kunnen ze last hebben van hoofdpijn, flauwvallen en een verminderde doorbloeding van de ledematen. Het doen van dutjes helpt niet bij hypersomnie en de nachtelijke slaapperiode kan twaalf uur of langer duren.

Hypersomnie is eigenlijk heel afwisselend, de fases van hypersomnie kunnen enkele dagen of weken duren en worden afgewisseld met perioden waarin de patiënt normaal slaapt en helemaal geen last heeft van overmatige slaperigheid. Vervolgens komt er weer een periode van hypersomnie.

Hypersomnie kan door je omgeving gezien worden als lui of ongemotiveerd daarom kan het uiteindelijk een groot probleem worden.

Oorzaken

Hypersomnie kan idiopatisch zijn, dit betekent dat de oorzaak onbekend is, maar het kan ook traumatisch zijn, in dit geval komt het dor een ernstige verwonding aan het hoofd of het centraal zenuwstelsel. Als je eenmaal aan deze stoornis lijdt, kom je er niet meer vanaf en heb je het dus je hele leven.

Bij veel patiënten is het geheel onduidelijk hoe het komt dat zij aan hypersomnie lijden, toch zijn er enkele aanwijsbare redenen met als gevolg hypersomnie. De stoornis kan bijvoorbeeld erfelijk zijn of sommige mensen hebben door een bepaalde gebeurtenis hypersomnie uitgelokt, bijvoorbeeld een virusinfectie. Bij andere mensen is er een verband met te veel eten of een overmatige behoefte aan seks.

Behandelen

Net als bij narcolepsie is hypersomnie niet te genezen en is het een levenslange aandoening.  

Zodra de arts de diagnose voor hypersomnie gesteld heeft kunnen er wel amfetaminen en niet- amfetamine opwekkende middelen voorgeschreven worden. Zij houden de slaperigheid overdag in toom.

Er zijn wel enkele ingrepen die je zelf kunt doen, bijvoorbeeld alcohol, cafeïne en nachtdienst zoveel mogelijk vermijden. Lees ook onze tips om je nachtrust enigszins te verbeteren.

  • Tips voor een goede nachtrust

    Tips

    Slaap je gewoon slecht of vind je het moeilijk om in slaap te vallen? Lees dan onze tips voor een betere nachtrust.



  • Slaapstoornissen

    Als je nog niet weet óf je aan een slaapstoornis lijdt kun je het best de pagina slaapproblemen bezoeken.
  • Slaapproducten

    Producten

    Er zijn misschien wel duizenden producten die beweren je slaapproblemen op te lossen, wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.
  • ABC

    ABC

    Kijk ook eens bij ons ABC, hier vind je veel voorkomende begrippen die te maken hebben met slaapklachten. Ook vind je hier de medische benaming van de slaapstoornissen terug.
  • Slaapklachten

    Heb jij last van slaapklachten, maar weet je nog niet welke stoornis dit precies is? Zoek het hier op!