slaapklachten.nl

Eten & drinken voor het slapen


Eten & drinken

Vermijd cafeïne.

Cafeïne werkt opwekkend en kan je dus wakker houden. Drink minimaal zes uur voordat je gaat slapen geen koffie of andere dranken met cafeïne.

Pas op met nicotine.

Nicotine is een stimulerende stof en daarom verstoort het je slaap. Probeer om je laatste sigaret steeds vroeger op de dag te roken.

Drink niet teveel alcohol.

Een enkel glaasje is slaapverwekkend en twee kan eventueel ook nog. Grotere hoeveelheden zorgen echter voor het onderdrukken van de REM-slaap. Je slaapt onrustig, snurkt en wordt vaak wakker.

Drink een beker warme melk.

Ook het gebruik van andere melkproducten heeft een gunstig effect, dit komt omdat ze tryptofaan bevatten, dit kan een gunstige bijdrage leveren. Daarnaast is het lekkere warme gevoel in de maag ontspannend.

Eet geen zware maaltijden voor het slapen.

Eet minstens vier uur voor bedtijd geen zware, vette of scherp gekruide maaltijden, doe het bijvoorbeeld 's middags.

Neem een kleine snack voor het slapen.

In bananen, dadels, melk, tonijn, pinda's en yoghurt zit tryptofaan, deze stof laat je plezierig en slaperig voelen. Dus als je dit een half uur voordat je gaat slapen eet, ben je rustig genoeg om in slaap te vallen. Ook kun je volkorenbrood of -crackers eten, hier zitten veel koolhydraten in en die zorgen voor een stijging van serotonine in je lichaam. Deze stof maakt je ook rustiger en zo kom je dus makkelijker in slaap.

Eet niet te laat.

's Avonds verteert je lichaam voedsel langzamer dan overdag, hierdoor is het mogelijk dat wat je laat op de avond eet 's nachts half verteerd in je maag achterblijft. En dit verstoord de nachtrust. Zorg er daarom voor dat er minstens drie uur tussen de avondmaaltijd en het tijdstip van slapengaan zit.

Welke tip werkt voor jou het best?
Warme melk drinken
Het vermijden van cafeïne
Het vermijden van nicotine
Geen zware maaltijd eten
Niet teveel alcohol drinken
Niet te laat eten
Een kleine snack

Slaaptips

Slaaptips

    Eten & Drinken
    Ontspannen
    Slaapomgeving
    Slaapmiddelen
    Overig
    Slaapgewoonte
    Slaapcoaching voor ouders

Slaapproducten

Slaapproducten

    Snurken
    Matrassen & kussens
    Overig
    Slaapmiddelen
    Homeopathie
    Boeken
 • Tips voor een goede nachtrust

  Tips

  Slaap je gewoon slecht of vind je het moeilijk om in slaap te vallen? Lees dan onze tips voor een betere nachtrust. • Slaapstoornissen

  Als je nog niet weet óf je aan een slaapstoornis lijdt kun je het best de pagina slaapproblemen bezoeken.
 • Slaapproducten

  Producten

  Er zijn misschien wel duizenden producten die beweren je slaapproblemen op te lossen, wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.
 • ABC

  ABC

  Kijk ook eens bij ons ABC, hier vind je veel voorkomende begrippen die te maken hebben met slaapklachten. Ook vind je hier de medische benaming van de slaapstoornissen terug.
 • Slaapklachten

  Heb jij last van slaapklachten, maar weet je nog niet welke stoornis dit precies is? Zoek het hier op!