slaapklachten.nl

Slaapproblemen


Slaapproblemen

In Nederland heeft twintig tot dertig procent van de bevolking last van slaapproblemen. Maar omdat een chronische slaapstoornis best gevaarlijk kan zijn, is het wel handig om te weten aan welke stoornis je precies lijdt. Bekijk daarom ons overzicht van slaapproblemen en lees meer over het probleem dat je het bekendst voorkomt.

Jetlag

Je hebt vaak last van een jetlag na het reizen met het vliegtuig. Dit komt doordat je in een korte tijd heel snel tijdszones doorkruist, zo snel dat je hersenen niet meer in balans zijn met de lokale tijd.

Nachtangst

Als je 's nachts vaak schreeuwend wakker wordt en niet meer precies weet waar je bent of wat er is gebeurd, zou het kunnen zijn dat je aan nachtangst lijdt.

Nachtmerries

Dit zijn dromen die een vervelend, emotioneel gevoel teweeg brengen waar je wakker van wordt. Je bent meteen helemaal wakker en je kunt je alles nog goed herinneren.

Overmatige slaperigheid

Mensen die last hebben van overmatige slaperigheid slapen 's nachts en vaak overdag erg veel, maar hebben toch problemen om overdag wakker te blijven. Wordt ook wel hypersomnie genoemd.

Praten in je slaap

Mensen die praten in hun slaap weten vaak niet wat er gebeurt. Het praten duurt kort, de slaper mompelt alleen een paar woorden en over het algemeen kramen ze wat onzin uit.

Rusteloze benen

Bij mensen met rusteloze benen (RBS) schokken hun benen 's nachts erg vaak. Ook heb je het gevoel dat je gaat vallen. Mensen met RBS kunnen overdag erg moe zijn.

Slaapaanvallen

Mensen die last hebben van slaapaanvallen voelen zicht voortdurend slaperig en kunnen plotseling in slaap vallen op onregelmatige momenten. De officiële benaming is Narcolepsie.

Slaapapneu

Slaapapneu is een ademhalingsstoornis waarbij je vaak adempauzes neemt tijdens het slapen. Het is een levensbedreigende aandoening die tot heel veel medische problemen kan lijden.

Slaapverlamming

Iedereen heeft 's nachts last van slaapverlamming, het is namelijk een normale lichaamsfunctie. Alleen sommige mensen worden zich bewust van het feit dat ze niet kunnen bewegen, dan wordt het een probleem.

Slaapwandelen

Als je slaapwandelt loop je 's nachts door het rond terijl je nog gewoon slaapt. Hierdoor krijgt je omgeving het idee dat je wakker bent, maar dit is niet het geval.

Slapeloosheid

Dit is de meest voorkomende slaapstoornis. Als je moeilijkheden hebt met in slaap vallen of doorslapen of als je 's nachts wakker wordt en niet meer kan slapen kan het zijn dat je hieraan lijdt. Ook wel insomnie genoemd.

Snurken

Een snurker maakt een hoop herrie als er lucht langs zijn neus en keel stroomt. Het snurken is vervelend voor je omgeving, maar het kan ook gevaarlijk zijn.

Tandenknarsen

Mensen die in hun slaap tandenknarsen en hun kiezen op elkaar klemmen maken een schurend of knarsen geluid. Een andere benaming is bruxisme.

Uitgestelde slaapfase syndroom

Als je pas heel laat in slaap kan vallen, kan het zijn dat je last hebt van het uitgestelde slaapfase syndroom (DSPS). In dat geval is je biologische klok in de war.

Percentages slaapproblemen

Van onze bevolking heeft twintig tot dertig procent last van slaapproblemen, maar waar hebben zij precies last van?

5% last van rusteloze benen
0,5 tot 1% last van slaapapneu
5 tot 10% last van slapeloosheid
20% van de mannen last van snurken
10% van de vrouwen last van snurken
10% last van tandenknarsen

Slaapproblemen, maar geen stoornis

Als je last hebt van de volgende slaapproblemen, heb je geen slaapstoornis:

 • Kort slapen
 • Inslaapproblemen bij te vroeg naar bed gaan
 • Vaak wakker worden
 • Licht en kort slapen bij ouderen, zij hebben minder slaap nodig
Lees onze tips voor een betere nachtrust en om je slaapproblemen op te lossen.

Na dit gelezen te hebben, denk ik dat ik aan de volgende stoornis lijdt:


Nachtmerries
Overmatige slaperigheid
Slapeloosheid
Nachtangst
Slaapaanvallen
Praten in mijn slaap
Slaapapneu
Slaapwandelen
Uitgestelde slaapfase syndroom
Slaapverlamming
Geen
Rusteloze benen
Tandenknarsen
Snurken

 • Tips voor een goede nachtrust

  Tips

  Slaap je gewoon slecht of vind je het moeilijk om in slaap te vallen? Lees dan onze tips voor een betere nachtrust. • Slaapstoornissen

  Als je nog niet weet óf je aan een slaapstoornis lijdt kun je het best de pagina slaapproblemen bezoeken.
 • Slaapproducten

  Producten

  Er zijn misschien wel duizenden producten die beweren je slaapproblemen op te lossen, wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.
 • ABC

  ABC

  Kijk ook eens bij ons ABC, hier vind je veel voorkomende begrippen die te maken hebben met slaapklachten. Ook vind je hier de medische benaming van de slaapstoornissen terug.
 • Slaapklachten

  Heb jij last van slaapklachten, maar weet je nog niet welke stoornis dit precies is? Zoek het hier op!