slaapklachten.nl

Praten in je slaap


Praten in je slaap

praten in je slaapPraten in je slaap is een parasomnie en net als bij veel parasomnieën weet de prater niets van wat er gebeurt. Meestal duurt het praten maar kort, de persoon in kwestie mompelt enkel een paar woorden en over het algemeen kramen ze alleen wat onzin uit. Soms duurt het praten wat langer en soms kan het elke nacht voorkomen. Door het praten in je slaap krijgt je lichaam niet voldoende rust en dus kan je overdag moe zijn.

Symptomen

Het symptoom van praten in je slaap is natuurlijk het wel of niet verstaanbaar praten of geluiden maken in je slaap. Het kan soms ook gepaard gaan met vijandig gedrag of de prater kan opeens heel boos zijn.

Iemand die in de slaap praat kan dit op elk moment in de slaapcyclus doen, maar tijdens lichte slaap is het vaak het best te verstaan. Het ligt aan het slaapstadium of het alleen mompelen is of dat er hele verhalen verteld worden.
Praten in de slaap heeft niets te maken met dromen, tijdens een droom is er zelfs minder kans dat iemand gaat praten dan in een ander stadium. Dit komt door de tijdelijke verlamming die bij een droomfase hoort, dit maakt het praten namelijk onmogelijk.

De stoornis heeft gelukkig geen medische gevolgen, tenzij je er echt een slaapgebrek van krijgt omdat het zo vaak gebeurd.

Oorzaken

Het praten in de slaap kan worden spontaan optreden, maar het kan ook veroorzaakt worden door koorts, slaapstoornissen(nachtelijke angst en slaapapneu), maar ook door  spanningen, angst en stress. Mensen die onder grote druk staan of aan een angststoornis lijden, praten vaker in hun slaap dan anders.

Het kijken van een spannend, indrukwekkend of emotioneel televisieprogramma of film vlak voor het slapen gaan kan het praten in je slaap versterken. 

Praten in je slaap kan ook opgewekt worden als iemand met de slaper gaat praten.  

Behandelen

Er zijn geen behandelingen om het praten tegen te gaan, wel kan je zelf een aantal dingen doen om het verminderen. Bijvoorbeeld op regelmatige tijden naar bed gaan en je slaapkamer comfortabel inrichten.

Omdat het praten in je slaap erger wordt als je gestrest bent moet je geen inspanningen meer doen vlak voor het slapen. Neem dus echt rust en ga niet meer op de computer of tv kijken. Leer eventueel een aantal stressmanagementtechnieken of doe ontspanningsoefeningen voor het slapen.

Voor de bedpartner: ga niet terug praten en stel ook geen vragen, dit kan boosheid uitlokken. Tevens zal het praten eerder stoppen en neem het niet te serieus als er rare dingen worden gezegd. Dit wordt namelijk niet bewust gedaan.

 • Tips voor een goede nachtrust

  Tips

  Slaap je gewoon slecht of vind je het moeilijk om in slaap te vallen? Lees dan onze tips voor een betere nachtrust. • Slaapstoornissen

  Als je nog niet weet óf je aan een slaapstoornis lijdt kun je het best de pagina slaapproblemen bezoeken.
 • Slaapproducten

  Producten

  Er zijn misschien wel duizenden producten die beweren je slaapproblemen op te lossen, wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.
 • ABC

  ABC

  Kijk ook eens bij ons ABC, hier vind je veel voorkomende begrippen die te maken hebben met slaapklachten. Ook vind je hier de medische benaming van de slaapstoornissen terug.
 • Slaapklachten

  Heb jij last van slaapklachten, maar weet je nog niet welke stoornis dit precies is? Zoek het hier op!