slaapklachten.nl

Mondapparaatjes


Mondapparaatjes

Mondapparaatjes zijn uitneembare apparaatjes die je 's nachts in je mond draagt om zo snurken te voorkomen. Er zijn drie soorten mondapparaatjes waaruit je kunt kiezen:

 • Mandibulair repositieapparaat (MRA). Dit apparaatje bestaat uit twee op maat gemaakt plaatjes die over de tanden van onder- en bovenkaak heen worden geschoven.De twee plaatjes zitten aan elkaar vast en zodra ze op hun plek zitten, wordt de onderkaak naar voren getrokken. Aangezien de tong aan de onderkaak vastzit wordt deze ook meer naar voren getrokken en ontstaat er meer ruimte achter in de keel, waardoor je minder of niet meer snurkt. Tegelijkertijd wordt de luchtweg opengehouden. Voor veel snurkers helpt het, maar je moet er wel eerst aan wennen  somming mensen hebben er namelijk zoveel last van dat ze niet kunnen slapen. 
 • Tongbeugels. Door tongbeugels of tonggrendels wordt de tong naar voren gehouden, zo kan deze niet achter in de keel zakken en de luchtweg kan blokkeren. Ze zitten meestal niet bepaald prettig, dit komt omdat ze in feite je tong vast pakken en trekken hem naar voren, zo kan je tong namelijk niet de luchtweg afsluiten.
 • Mondstukken. Deze apparaatjes worden op maat gemaakt en passen precies in je mond. Als het op zijn plek zit, voorkomt het dat de luchtweg geblokkeerd wordt door het zachte gehemelte te ondersteunen.
 • Tips voor een goede nachtrust

  Tips

  Slaap je gewoon slecht of vind je het moeilijk om in slaap te vallen? Lees dan onze tips voor een betere nachtrust. • Slaapstoornissen

  Als je nog niet weet óf je aan een slaapstoornis lijdt kun je het best de pagina slaapproblemen bezoeken.
 • Slaapproducten

  Producten

  Er zijn misschien wel duizenden producten die beweren je slaapproblemen op te lossen, wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.
 • ABC

  ABC

  Kijk ook eens bij ons ABC, hier vind je veel voorkomende begrippen die te maken hebben met slaapklachten. Ook vind je hier de medische benaming van de slaapstoornissen terug.
 • Slaapklachten

  Heb jij last van slaapklachten, maar weet je nog niet welke stoornis dit precies is? Zoek het hier op!